Home » Kunstenaars » Daniël Martinus

Daniël Martinus

Geboren: 1995
Zie ook expositie(s): > Menselijk  
Werkveld: Fotografie

Het project ‘Meet Hermann’ van Daniël Martinus (1995) gaat over intimiteit tussen mensen en humanoids. Dit zijn robots die op menselijke wezens lijken, zo bootsen ze onze beweging en spraak bijvoorbeeld zeer overtuigend na. Ze zullen steeds meer menselijke functies, bijvoorbeeld in de zorg, gaan vervangen.

Foto’s van scenes

In het project heeft Martinus foto’s gemaakt van scenes in een nabije toekomst met humanoids. Hierbij onderzoekt hij de ethiek en verwachtingen van alledaagse relaties tussen individuen en mensachtigen. Hij is geïnteresseerd in de huidige ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie technologie en hoe deze toepassingen steeds meer geïntegreerd zullen worden in het dagelijkse leven. De beelden stellen een huiselijk tafereel voor, maar de robotfiguur heeft ook een sterk vervreemdend effect. Dit laat ons kritisch stilstaan bij de relatie tussen mensen en robots. Bio

Daniël Martinus studeerde in 2019 af aan de Fotovakschool en ontving voor zijn afstudeer werk de Wild Card World van Press Photo Expo Rotterdam. Hij was 1 van de 10 genomineerden voor de keep an Eye Fotovakschool Grant 2019.


GallerySchrijf je in voor onze nieuwsbrief