Home » Kunstenaars » Krijn Kroes

Krijn Kroes

Geboren: 1994
Zie ook expositie(s): > Droomwereld  
Werkveld: Schilderijen en sculpturen
Krijn Kroes onderzoekt in zijn schilderijen en sculpturen het schemergebied tussen werkelijkheid, het sacrale en het imaginaire door herkenbare symbolen en ritmische patronen in abstracte en organische vormen en kleuren weet te geven. Kroes is gefascineerd door de werking van licht. Dag en nacht, licht en donker zijn bijzonder gevoelsbepalend. Hij laat zich inspireren door de natuur en met name door planten.

Tussen figuratie en abstractie

Krijn Kroes onderzoekt in zijn schilderijen en sculpturen het schemergebied tussen werkelijkheid, het sacrale en het imaginaire. Dit vertaalt hij naar herkenbare symbolen en ritmische patronen of meer in abstracte en organische vormen en kleuren.

In de expositie bij Pouloeuff laat Kroes een combinatie van schilderijen en keramisch werk  zien. Deze werken balanceren tussen figuratie en abstractie. Aan veel van zijn werk ligt een fascinatie voor de werking van het licht ten grondslag. Dag en nacht, licht en donker zijn bijzonder gevoelsbepalend voor ons als mens. Als we niet helder kunnen zien, heeft onze geest de neiging om de gaten op te vullen. Wat bevindt zich onder het oppervlak, wat ligt verscholen in het donker?

In alle werken komt op een manier de fascinatie voor de werking van het licht en de natuur terug. Dit kan zijn in de vorm van een patroon van planten en dieren, maar ook in een abstracte vertaling waarin de richting van de kwaststreek en de huid van de verf een rol speelt in hoe het licht over het doek beweegt. Deze combinatie geeft bijna een holografische werking weer. Ook zit er in zijn keramiek een grote schilderkunstige kwaliteit.

Belangrijk in het werk is wat er gebeurt aan het oppervlak, alsook wat daaronder schuilgaat. In een gecombineerde praktijk van zowel schilderkunst als sculptuur, vindt hij een balans in het schakelen tussen technieken, door een grote mate van controle aan te nemen in het schilderen en open te staan voor het onverwachte in sculptuur. Hij zoekt voortdurend naar manieren om zijn publiek te betrekken door een gevoel van verwondering en nieuwsgierigheid naar het onbekende op te wekken. En op die manier de verbeelding te prikkelen.

 

'Totem'
'Totem'

Bio

Krijn Kroes is in 2020 afgestudeerd aan de HKU in Utrecht.
In datzelfde jaar werd hij genomineerd voor het Dooyewaard Stipendium.

 


GallerySchrijf je in voor onze nieuwsbrief