Home » Kunstenaars » Karina Puuffin

Karina Puuffin

Geboren: 1997
Werkveld: Schilderijen en sculpturen
Karina Puuffin zoekt op speelse wijze de grenzen op van wat een schilderij kan zijn. In haar werk experimenteert ze met vorm en ruimte. Ze is geïnspireerd door modernistische kunst en maakt vaak referenties naar de kunstgeschiedenis in combinatie met het humoristische taalgebruik van strips.

Over grenzen

Toen Karina Puuffin opgroeide in Oekraïne was zij omringd door een voorkeur voor traditionele kunst zonder modern experiment. Nu wil ze in haar werk de grenzen opzoeken en de brede mogelijkheden van de kunst vieren, waardoor ze een andere kant van kunst kan laten zien. Haar werk draait om het verkennen van de mogelijkheden van een schilderij. Dat kan binnen het medium zijn, maar treedt er ook vaak buiten met ruimtelijke installaties en nieuwe materialen. Hierdoor valt haar werk niet binnen één hokje te plaatsen.

Canvas-deconstructie

Puuffin is geïnspireerd door modernistische kunst. Zo kijkt ze naar grote namen van de modernistische canon, maakt ze referenties naar de kunstgeschiedenis en nodigt haar werk de kijker uit om zelf allerlei connecties te maken met bekende kunstenaars. Daarnaast haalt ze inspiratie uit de strip- en tekenfilmcultuur, waarvan de humoristische beeldtaal duidelijk terug te vinden is in haar werk. Dit alles gebruikt ze om te experimenteren met vorm en gevestigde conservatieve concepten te heroverwegen. Haar werk roept vragen op over de grens tussen authenticiteit en vervalsing, speelt met de illusie van diepte en vlakheid, en met het verschil tussen echt en imaginair.

De felle kleuren, zwarte striplijnen en abstracte vormen ontsnappen van het canvas en gaan een dynamische relatie aan met de ruimte. Tegelijkertijd gebruikt Puuffin vaak hout en textiel om in haar werk juist een nauwere band te krijgen met de materialiteit van het canvas. Ze bouwt op en deconstrueert in een ketting van werk dat uit vorig werkt groeit. Het is art for art’s sake dat het idee van kunst zelf ondervraagt en daarbij verrast en verrukt.

BIO

Karina Puuffin is in 2020 afgestudeerd aan de Academie Minerva in Groningen Fine Art. Datzelfde jaar is zij genomineerd voor de Academie Minerva Prijs voor Beeldende Kunst, Buning Brongers Prijs en RM Young Blood Award. Haar werk was onderdeel van exposities bij Galerie Ron Mandos, Artphy en Het Hem. Ook staat zij in verschillende artikelen van tijdschriften als Mister Motley en Metropolis M.


GallerySchrijf je in voor onze nieuwsbrief