Home » Kunstenaars » Emma van Amerongen

Emma van Amerongen

Geboren: 1999
Zie ook expositie(s): > Voorbij en gaande  
Werkveld: Schilderijen
Emma van Amerongen maakt sfeervolle en kleurrijke inktschilderijen. Daarin onderzoekt ze het grijze gebied tussen herinnering, fantasie, gevoelens en het werkelijke beeld. De subtiele kleurlagen dragen een moment van verstilling uit.

Spel met materiaal

Van Amerongens schilderijen bestaan uit acrylinkt op onbewerkt katoen. Daarmee maakt ze gelaagde, vloeiende kleurvormen. Soms lijk je iets te herkennen – een landschap? een huis? – maar het schilderij is even abstract en verstild als een vervaagde herinnering. Die verstilling is een terugkerend thema. Van Amerongen vangt de ‘tussenmomenten’: wanneer je door het bos loopt en de schemering valt, of wanneer je ’s nachts terugfietst van een feest en de vogels alweer beginnen met fluiten. Die atmosferische momenten in het leven probeert ze te vangen in haar schilderijen.

Van Amerongen gaat het spel aan met het materiaal, waarbij (on)gelukjes en toevalligheden ook onderdeel zijn van de praktijk. Door standaard dezelfde maten te gebruiken en met meerdere werken tegelijkertijd bezig te zijn, geeft ze zichzelf alle ruimte om zo vrij mogelijk te werk te gaan. Het eindresultaat is even vluchtig als de materie van herinneringen. Haar schilderijen geven een gevoel van herkenning, een mogelijkheid voor de kijker om in de verstilling hun eigen tussenmoment te vinden.

Bio

Emma van Amerongen (1999) is in 2021 afgestudeerd in Fine Art aan de HKU. Sindsdien is haar werk te zien geweest in de Best of Graduates 2021 van Galerie Ron Mandos, Lift Off in de Academie Galerie Utrecht, en bij Kunstpodium T.


GallerySchrijf je in voor onze nieuwsbrief