Home » Kunstenaars » Manon Jeuken

Manon Jeuken

Geboren: 1994
Zie ook expositie(s): > Laag voor Laag  
Werkveld: Fotografie & beelden/objecten
Manon Jeuken maakt plaatsgebonden installaties waarin sculptuur en fotografie een centrale rol spelen. Geïnspireerd door de oase biedt ze de bezoeker een moment los van de alledaagse beslommeringen. Door te spelen met realiteit en illusie creëert ze een bevreemdende, andere wereld.

Composities in (dis)balans

Jeuken creëert scènes die doen lijken alsof ze deel zijn van een groter geheel. In haar oases kan de blik even tot rust komen en vrij ronddwalen. Haar kleurrijke en speelse objecten toveren een wereld tevoorschijn die losstaat van het verleden en de toekomst, vol abstracte en architectonische vormen. De materialiteit is zichtbaar en haast tastbaar. Zo nodigen ze uit tot verwondering; het soort nieuwsgierigheid dat we als kind hadden en nu af en toe weer gevonden kan worden. Waar kijk ik naar en kan het eigenlijk ook iets anders zijn?


Vanuit een spelende en onderzoekende houding naar kleur, materialen, vormen en ruimte maakt Jeuken installaties op klein maquetteformaat. Deze legt ze vast met fotografie. Het spelen met de lastig in te schatten schaal op de foto’s werkt vervreemdend. Haar sculpturen zijn veelal grotere uitverwerkingen van dit kleine begin. Met de foto’s en sculpturen als ingrediënten gaat Jeuken de dialoog aan met de ruimte. Ze creërt een nieuw beeld in een installatie, waarin de onderdelen worden gecomponeerd tot een (dis)balans.

 

Bio

Manon Jeuken (1994) is in 2020 afgestudeerd aan AKV St. Joost in Beeldende Kunst. Ze heeft onder andere geëxposeerd bij Het HEM, Kunstpodium-T en Fotofestival Eindhoven. Ze is de winnaar van de Jheronimus Atelierprijs 2020.

 


GallerySchrijf je in voor onze nieuwsbrief