Home » Kunstenaars » Janneke Veerman

Janneke Veerman

Geboren: 1993
Zie ook expositie(s): > LICHT 2023  
Werkveld: Fotografie
Janneke Veerman legt in haar fotografie verstilde momenten vast en zoomt in op niet direct in het oog springende gebeurtenissen. Door de nadruk in haar werk te leggen op het stille, straalt het een rust uit die uitnodigt om het werk van dichterbij te bekijken. Veerman vangt in de serie ‘Als de dag gaat (2023)’ de mysterieuze sfeer van de schemering. De schemering is de overgang van dag naar nacht, waar helder rationeel denken plaatsmaakt voor dromerigheid, en gedachtes en herinneringen aan de dag steeds meer vervagen.

'Als de dag gaat'

De dromerige sfeer van de schemering wordt benadrukt door de keuze van afdruktechniek. Veel van de werken uit de serie zijn met cyanotypie gemaakt, een oud fotografisch proces dat gebruikmaakt van uv-licht om beelden vast te leggen op lichtgevoelig materiaal, resulterend in cyaan-blauwe afdrukken. Door de cyanotypes met het materiaal epoxy te combineren ontstaat er een afstand tot het afgebeelde, waardoor het lijkt alsof we door een lens een andere wereld inkijken. Door fotografie te combineren met verschillende materialen, en uit de traditionele vorm te stappen, probeert Veerman de grenzen van de fotografie te verleggen.

Het maken van de beelden is een langzaam proces wat haaks staat op de snelheid en drukte van de hedendaagse manier van leven. Haar werk is een antwoord op de hectiek van alledag en biedt een uitnodiging om hier even los van te komen.

 

BIO

Janneke Veerman studeerde in 2018 af aan de HKU in Fine Art & Design in Education. Zij heeft onder andere geëxposeerd bij W139, Kunstmanifestatie CareFull Art Utrecht en Fotofestival Eindhoven. Ze is onderdeel van het kunstenaarscollectief Zonderpunt Collective.


GallerySchrijf je in voor onze nieuwsbrief