Home » Kunstenaars » Esmée Bruins

Esmée Bruins

Geboren: 1999
Zie ook expositie(s): > Notes on image-making  
Werkveld: Fotografie & beelden/objecten
Esmée Bruins maakt multi-media installaties bestaande uit (gipsen) sculpturen, fotografie en zeefdrukken. De werken komen voort uit een interesse in gebruiken, gewoontes, herinnering, herhaling en fragmentatie.

Herhaling van herinnering

In het werk van Bruins zijn onder andere gipsen dozen, gegoten eieren, afbeeldingen van bruinharige pruiken te zien. Deze voorwerpen verwijzen naar gebruiken en herinneringen uit haar jeugd. Bruins begint haar maakproces bij een herkenbaar materiaal/object. Ze verzamelt het materiaal, observeert het en richt zich op de associaties die het opwekt om vervolgens te besluiten of dit materiaal gebruikt kan worden. Vaak wordt er als vervolgstap een mal gemaakt of wordt er op het materiaal gereageerd met een ingreep. Daarnaast werkt Bruins ook met fotografie. Maar waar de gipsen werken een directe nabootsing zijn van een observatie, worden de fotografische beelden benaderd als een herhaling van een herinnering, of ze bevragen de eindigheid van een archief.

Ogenschijnlijke geheimen

Bruins zet deze visuele technieken in om te reflecteren op hoe deze beelden haar iets kunnen vertellen over haar identiteit, familiegeschiedenis en tradities. De werken zijn nabootsingen van herinneringen uit haar jeugd en manifesteren zich in meerdere werken. Door het maken van het werk komt ze meer te weten over haar eigen en de identiteit van haar familie, en zijn geschiedenis, tradities en gebruiken. Door souvenirs uit haar jeugd opnieuw te belichten en daarmee lagen van ogenschijnlijke geheimen weg te pellen, komt ze meer te weten over haar eigen identiteit.

 

BIO

Esmée Bruins (1999) studeerde in 2021 af bij HKU Photography en volgt nu de master aan het Piet Zwart Instute in Rotterdam. Zij werd genomineerd voor het Keep An Eye Photography Stipendium 2021 en Blurring The Lines 2021.

Instagram


GallerySchrijf je in voor onze nieuwsbrief