Home » Kunstenaars » Daan de Jong

Daan de Jong

Geboren: 1982
Zie ook expositie(s): > De stemming van het moment  
Werkveld: Schilderijen
Het doel van Daan de Jong is het overbrengen van een stemming en gemoedstoestand, gerelateerd aan een bepaalde plek of gebeurtenis in zijn leven met muziek als grote inspiratiebron.

2014 - Schilderijen

Daan maakt in grote lijnen drie soorten schilderijen: scènes, wolkenstudies en grote schilderijen. Binnen zijn werk liggen de scènes het dichtst bij de directe waarneming. Ze geven exact weer wat hij zag op een bepaald moment en vormen een soort beeldend dagboek.

Sinds 1998 maakt hij series wolkenstudies, oorspronkelijk begonnen om zijn schildertechniek van wolken op de grotere schilderijen te verbeteren. Waarin hij voortdurend experimenteert met verfgebruik, materiaal en formaat. Deze per seizoen ingedeelde series zijn op zichzelf gaan staan binnen zijn werk, aangezien hij voor dit onderwerp al snel een onstuitbare fascinatie ontwikkelde.

Een serie wolkenstudies vormt een reeks stemmingsbeelden, zoals in de muziek bijvoorbeeld de 24 Préludes van Chopin dat ook zijn. Vanaf eind 2000 begon hij met olieverf te werken, hetgeen zich voortzet in grotere schilderijen met uiteenlopende onderwerpen. En nog sterker gericht op stemming. In dit soort werken stopt hij meer gedachten en gevoelens, wat heeft geleid tot een beeldtaal die af en toe het symbolisme schampt.

 

Etude de Concert; allegro con spirito,
Etude de Concert; allegro con spirito,

Tussen muziek en beeldende kunst

Zijn vader is pianist en zodoende is hij opgegroeid met klassieke muziek. Het luisteren van muziek die past bij de sfeer die hij in een werk probeert te vangen is voor hem essentieel om in de juiste stemming te komen. Door het voortdurend gelijktijdig luisteren en schilderen is hij steeds meer de overeenkomsten tussen muziek en beeldende kunst gaan zien (synesthesie). En het is in de grotere schilderijen dat hij het meest in klanken en muziektermen denkt. Als gevolg van deze ontwikkeling presenteert hij steeds vaker een schilderij met de klanken van een bijpassend muziekstuk op de achtergrond (of een specifiek muziekstuk waar het schilderij door is geïnspireerd).

Door het combineren van twee soorten zintuigelijke waarnemingen probeert hij een totaalstemming te creëren. Iets dat niet alleen aan het eind van de 19e gebruikelijk was, maar ook nu weer volop in praktijk wordt gebracht met video-, computer-, installatie- en vj-kunst. Zijn fascinatie ligt vooral bij het uitbeelden van de stemming van het moment en hij heeft ook een aantal typisch romantische obsessies. Bijvoorbeeld voor kasteelruïnes en wolken. Het grootste deel van zijn werk is geïnspireerd op ervaringen in het buitenland en dit komt vooral doordat een reis het maximale aan avontuur en de daarbij horende stemmingswisselingen biedt. Het is dan weer het rationele in hem dat ervoor zorgt dat hij exact de datum en tijd van iedere tekening of wolkenstudie noteert en door zijn interesse in taal schrijft hij de titel in de taal die bij de plek hoort.

 

BIO

Daan de Jong heeft de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht gedaan.


GallerySchrijf je in voor onze nieuwsbrief