Home » Nieuws: » 03-04-2020 : Henri Toulouse-Lautrec Door Noor van Rooijen

Henri Toulouse-Lautrec Door Noor van Rooijen

03-04-2020
"Afgelopen januari bezocht ik in Parijs de tentoonstelling ‘Toulouse-Lautrec, resolutely modern’ in het Grand Palais. Ik was erg onder de indruk van de levendige schilderijen van Henri de Toulouse-Lautrec en ik wil hier uitleggen waarom ik het werk en het leven van deze 19de-eeuwse kunstenaar zo bijzonder vind."

Vincent van Gogh

De jonge Henri wordt geboren in een rijke aristocratische familie in Frankrijk en is de enige erfopvolger van zijn eeuwenoude familie. Helaas breekt Henri door een erfelijke aandoening op jonge leeftijd beide heupen en wordt hij nooit langer dan 1,5 m (zie afbeelding 1). Zijn dwergachtige statuur zorgt ervoor dat Henri niet de ideale erfopvolger was waar zijn vader op hoopte. Gelukkig blijft zijn moeder hem steunen en ontdekt ze dat de hij goed kan tekenen.

Na jaren van studeren, vertrekt Henri naar Parijs om daar in de leer te gaan bij bekende kunstenaars. Hij ontmoet daar collega-schilders, die wij nu kennen als de grootheden van de moderne kunst, zoals Emile Bernard en de Nederlandse Vincent van Gogh. Henri maakte ook een mooi portret van zijn vriend Vincent.

 

Henri de Toulouse-Lautrec, Portret van Vincent van Gogh, 1887, pastel, Van Gogh Museum
Henri de Toulouse-Lautrec, Portret van Vincent van Gogh, 1887, pastel, Van Gogh Museum

Moulin Rouge

Samen met zijn vrienden zet Henri zich af tegen de klassieke manier van schilderen, zoals men aan de academie leert. Onder invloed van de theorieën van de impressionisten worden zijn kleuren lichter en kiest hij alledaagse scenes als onderwerp voor zijn schilderijen. Hij schildert niet fijntjes, maar gebruikt bredere en lossere verfstreken.

Zijn wilde schilderstijl past ook perfect bij de losbandige levensstijl van de kunstenaar. Na zijn adellijke en rustige opvoeding is Henri in Parijs losgekomen en woont hij in bordelen en drinkt hij er lustig op los. Hij maakt ook reclameaffiches voor bijvoorbeeld restaurants en cafés maar ook voor de befaamde Moulin Rouge. Door onder andere de posters voor deze erotische dansgelegenheid werd Henri door heel Parijs bekend.

 

Henri de Toulouse-Lautrec, Moulin Rouge – La Goulue, 1891, lithografie
Henri de Toulouse-Lautrec, Moulin Rouge – La Goulue, 1891, lithografie

Dans le lit

Naast opdrachten voor de Moulin Rouge kreeg Henri ook een opdracht voor een bordeel, genaamd Rue d’Ambiose. Hij maakt een serie schilderijen voor in het bordeel, waarop veel van de inwonende prostituees de hoofdrol spelen. De serie heet Le Lit, wat ‘bed’ betekent in het Frans. In tegenstelling tot zijn tijdgenoten portretteert Henri de prostituees op lieflijke en kwetsbare wijze en zet hij ze niet weg als sensuele lustobjecten. Wat velen niet wisten is dat de vrouwen uit het bordeel achter de schermen vaak relaties met elkaar aangingen. Henri woonde samen met de vrouwen in het bordeel en wist van deze relaties af. Het verklaart dat deze relaties vaak terugkomen in de serie en ook dat hij de liefdevolle paartjes op respectvolle en tedere wijze afbeeldt. Het bekendste werk uit de serie is Dans le lit, waarop twee vrouwen rustig naast elkaar in bed liggen.

 

Helaas leefde Henri zijn leven iets te uitbundig en uiteindelijk stierf de schilder al op 36-jarige leeftijd aan de gevolgen van alcoholisme en syfilis. Hij eindigt op de plek waar hij geboren werd, namelijk in de armen van zijn moeder op het landgoed van zijn ouders.

 

Henri de Toulouse-Lautrec Dans le lit, 1893, olieverf op karton, Musée d’Orsay
Henri de Toulouse-Lautrec Dans le lit, 1893, olieverf op karton, Musée d’Orsay




Schrijf je in voor onze nieuwsbrief