Home » Nieuws: » 30-04-2020 : Over 'Il Gardino dei Tarocchi' Door Emma van Duin

Over 'Il Gardino dei Tarocchi' Door Emma van Duin

30-04-2020
Een aantal jaar geleden heb ik Il Gardino dei Tarocchi bezocht. Een meesterwerk van de Nouveau Réaliste en feministische kunstenares Niki de Saint Phalle. Dit was een adembenemende ervaring.

Magische beeldentuin

In Toscane, Italië bevindt zich de magische beeldentuin van de Frans-Amerikaanse kunstschilderes en beeldhouwster Niki de Saint Phalle (1930-2002) genaamd Il Gardino dei Tarocchi (1979-2002). De tuin bestaat uit maar liefst 24 rijkelijk gekleurde monumentale sculpturen. Deze kunstwerken zijn onder meer gemaakt van keramiek, (glas)mozaïeken, beton en metaal. In de tuin zijn verwijzingen naar Antoni Gaudi’s Park Güell (1900-1926) terug te zien, maar het concept van dit kunstwerk is gebaseerd op het tarotkaartenspel de Grote Arcana.

Il Gardino dei Tarocchi is de verwezenlijking van de levensdroom van De Saint Phalle.

 

Niki de Saint Phalle in het Stedelijk Museum Amsterdam, 1967.
Niki de Saint Phalle in het Stedelijk Museum Amsterdam, 1967.

Il Gardino dei Tarocchi

Niki de Saint Phalle – Il Gardino dei Tarocchi, 1979-2002.
Niki de Saint Phalle – Il Gardino dei Tarocchi, 1979-2002.

Het aanleggen van de Tarottuin heeft jaren geduurd en is een echte team-effort geweest. Zo hielp onder andere de partner van De Saint Phalle – Jean Tinguely (1925-1991) – mee aan het tot stand brengen van de tuin. In de beeldentuin bevinden zich dan ook een aantal sculpturen (The Falling Tower en La Maison-Dien) die uit de samenwerking van beide kunstenaars zijn voortgekomen.


Een bezoek aan De Saint Phalles Tarottuin is voor velen een indrukwekkende ervaring. Alle zintuigen worden namelijk in Il Gardino dei Tarocchi geprikkeld. Zo word je ondergedompeld in een wereld van kleuren, details en iconografie. Daarbij zijn er geluiden te horen die geproduceerd worden door de kinetische sculpturen van Tinguely. Bovendien kan de toeschouwer heel dicht bij de meesterwerken in de buurt komen en hier zelfs doorheen lopen wat de beleving nog verder intensiveert.

Emma over zichzelf

Ik heb Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd en heb veel affiniteit met moderne en contemporaine kunst. Ook houd ik mij bezig met restauratie. Iedere maand ben ik een aantal dagen werkzaam in Galerie Pouloeuff. Zo nu en dan werk ik ook mee aan Keep-an-Eye-evenementen.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief