Home » Nieuws: » 25-08-2020 : In beton zag ik schoonheid Door Céline van Westrhenen

In beton zag ik schoonheid Door Céline van Westrhenen

25-08-2020
"Afgelopen februari ging ik op pad naar Düsseldorf om museum Insel Hombroich te bezichtigen nadat mijn vriend er niet over op kon houden hoe fantastisch hij dit museum vond. Hier ontdekte ik het werk van architect Tadao Ando..."

Insel Hombroich, Düsseldorf

Duitsland begint steeds meer één van mijn favoriete vakantiebestemmingen te worden. Niet alleen omdat het dichtbij is, maar ook omdat ze er ongelofelijk veel kunst hebben. Afgelopen februari ging ik daarom op pad naar Düsseldorf om museum Insel Hombroich te bezichtigen nadat mijn vriend er niet over op kon houden hoe fantastisch hij dit museum vond.

 

Tadao Ando

Het museum was inderdaad fantastisch en toen ik dacht dat het niet beter kon, reden we naar een oude raketbasis. Na tien minuten rijden, zag ik het mooiste werk van mijn trip; het door de architect Tadao Ando ontworpen Langen Foundation. Ando is een Japanse architect en ontwierp dit gebouw in 2004 wat dienstdoet als museum voor historische Japanse kunst en Europese kunst uit de 20e eeuw. Het museum bestaat uit twee eenvoudige vleugels die dwars op elkaar staan en wordt omhuld door glas.

 

Beton

Ando vindt het belangrijk dat zijn werken passen in de omgeving waarin ze staan. Bij de Langen Foundation is dit ook het geval. Het museum lijkt niet misplaatst en staat subtiel in de omgeving. Het gebouw bestaat voornamelijk uit beton, het materiaal waar Ando graag mee werkt. Zelf ben ik niet zo fan van dit materiaal, omdat ik het vrij kil en eentonig vind overkomen. De manier waarop Ando beton gebruikt heeft me een andere kant van dit materiaal laten zien. Dit komt omdat Ando uitstekend met lichtinval weet te werken waardoor geen enkele ruimte donker aanvoelt. Dit zorgt ervoor dat het beton een zekere zachtheid over zich heen krijgt en rust uitstraalt wat in een museum zeer goed werkt.

Wat ik verder zeer sterk vind is dat het gebouw niet heel anders is van binnen dan van buiten. Het is zonde dat als je ergens binnen bent er geen link meer is met het exterieur en de omgeving. De Langen Foundation is een plek waar ik zeker nog is naar terug zal komen en ik raad het zeker aan om dit werk van Ando te bezoeken als je een keer in de buurt van Düsseldorf bent.

Op NPO Start staat een documentaire van Close Up over de architect.

 

Over Céline

Ik studeer op het moment Kunst en Economie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hiervoor heb ik aan de Universiteit Utrecht de bachelor Liberal Arts and Sciences gedaan. Om meer ervaring in de kunst- en cultuursector op te doen ben ik bij Galerie Poulouef aan de lag gegaan.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief