Home » Nieuws: » 30-11-2020 : Mary Quant en haar minirok!door Noor van Rooijen

Mary Quant en haar minirok!door Noor van Rooijen

30-11-2020
Nu de zomer definitief is afgelopen en de herfst in volle gang is staat onze medewerker Noor toch nog even stil bij een van de meest revolutionaire zomeritems aller tijden: de minirok. Aan de hand van dit bekende icoon van de roerige jaren ‘60 wil zij wat vertellen over de Britse modeontwerper, Mary Quant.

Swinging Sixties

Of de minirok daadwerkelijk door Mary Quant is uitgevonden valt te betwisten, maar dat haar mode revolutionair was, staat vast. Vanaf 1962 experimenteerde Quant met de verkorting van rokjes in de door haar in 1955 geopende kledingboetiek Bazaar. Ongeveer gelijktijdig, in 1964, bracht André Courrèges de minirok op de catwalk in Parijs. Zowel Courrèges als Quant stellen dat niemand de eerste of laatste was, maar dat de minirok logischerwijs uit de tijdgeest van de jaren ’60 voortkwam. Deze tijdgeest voelde Quant perfect aan. Met haar boetiek op de King’s Road in Chelsea Londen zette ze zich af tegen de bestaande dominerende Franse modehuizen.

Londen was het epicentrum van de ‘swinging sixties’-jongerencultuur met rebellerende muziek, politieke opstand en bevrijdende idealen. Deze idealen kwamen terug in de kleding die Quant aankocht en zelf maakte voor in haar boetiek. Zij maakte mode waarin de jonge vrouw zich gemakkelijk kon bewegen, zoals een kortere rok of een lagere hak. Jonge vrouwen wilden niet meer hetzelfde dragen als hun moeders. Na de brave jaren ’50 kwamen de jongeren in opstand tegen hun ouders en zochten ze de vrijheid op. Vrouwen deden dit door de hemlijnen van hun rokjes steeds iets verder op te trekken. De minirok van Quant was voor een vrije vrouw, die zichzelf tegelijkertijd sexy en comfortabel wilde voelen.

 

Kleurijke panty's

Naast de minirok waren ook de kleurrijke panty’s van Quant in trek. Door de verkorting van de rokjes werden de hiervoor gedragen kousen met jarretels ingeruild door de meer praktische panty’s. De korte rokjes en opvallende panty’s wonnen samen met de baanbrekende ideeën van Quant snel aan populariteit. Al snel stond haar kleding in bekende modebladen, zoals Harper’s Bazaar en Vogue. Naast de modebladen waren ook de toonaangevende en wereldberoemde vriendinnetjes van de Beatles en Rolling Stones fan van Quants kleding. In 1963 toonde Quant haar kleding voor het eerst in Parijs, hier was ook voor het eerst de bekende PVC ‘Wet collection’ te zien. Door betaalbare kleding te produceren zette ze zich ook af tegen de dure haute couture huizen uit Parijs.

 

Mary Quant: 'Wet collection'
Mary Quant: 'Wet collection'

Mary Quant in Nederland

Kwam Mary Quant met (en in) haar minirok ook naar Nederland? Jazeker! De ontwerper kwam naar Amsterdam als voorzitster van de jury van de verkiezing van Miss Minimode 1966. Het door De Telegraaf georganiseerde evenement koos uit duizenden inzendingen ruim 100 meisjes, die al dansend in hun minirok een gooi deden naar de titel. De winnaar mocht naar Londen om daar samen met Mary Quant een outfit uit te zoeken in haar boetiek. De Amsterdamse José Overing van 19 jaar won uiteindelijk de hoofdprijs. Het evenement toont Quants populariteit aan. Die populariteit was terug te zien in de duizenden inzendingen voor de missverkiezing, de hoeveelheid pers die aanwezig was bij het evenement en de bekende personen die betrokken waren bij de uitreiking waaronder bijvoorbeeld Ramses Shaffy die optrad tijdens de verkiezing.

Meer weten?

Wil je meer weten over Quant’s mode? Bezoek dan de website van het Victoria & Albert Museum in Londen, zij organiseerden namelijk een tentoonstelling over Quant in 2019/2020.

Wil je Quant’s stukken graag in het echt bewonderen? Heb dan even geduld en kom vanaf 18 september 2021 naar de Nieuwe Kerk die wordt omgetoverd tot een modehuis. De tentoonstelling ‘Maison Amsterdam: 250 jaar mode en (on-)vrijheid in de hoofdstad’ laat een uniek overzicht zien van 250 jaar modegeschiedenis in een Amsterdamse context. Ruim 75 prachtige kostuums uit de modecollectie van het Amsterdam Museum worden daarin op indrukwekkende wijze getoond. Samen met ongeveer 75 bruiklenen van diverse modeontwerpers, vertellen zij het verhaal van de vrijzinnige en creatieve stad waar alles kan. En ze onthullen waarom Amsterdam een unieke modestad werd, en nog steeds is.


Heb je nog wat liggen?

Voor deze tentoonstelling is de Nieuwe Kerk nog steeds op zoek naar unieke stukken van de ontwerper Mary Quant. Heb jij iets in huis en zou je dit graag als onderdeel van de tentoonstelling zien schitteren in de Nieuwe Kerk? Lees dan verder op deze pagina.

 


Noor van Rooijen is galeriemedewerker van Galerie Pouloeuff





Schrijf je in voor onze nieuwsbrief